fredag, juni 08, 2007

Silly Crimes?



Det har varit märkbart tyst sen The Tough Alliance hyllade de främlingsfientliga rockbandet Ultima Thule i senaste numret av gratistidningen Rodeo. Eller det kanske bara är jag som missat en massa? Eller är folk för fega för att uttala sig emot de senaste årens mest hypade svenska popakt? Vad jag har sett och hört är det bara DN På Stan som gjorde en liten notis av det samt musikskribenten Pierre Hellqvist som på musiktidingen Sonics hemsida tagit allra mest avstånd ifrån deras uttalande. Han väljer att hålla TTA utanför sin lista över årets hitills bästa album p g a sin hyllning nationalistrockarna.

Men annars har det varit tyst. Kanske är det inte så många som tar ett gratis exemplar av Rodeo och läser den? Kanske är det inte så många som bryr sig om vad ett litet indiepopband tycker om saker och ting? Fast både Rodeo som tidning och TTA som popband känns som ganska inflytelserika i den lilla ankdamm i Sverige som bryr sig om pop, mode och konst. Så jag tycker nog ändå att det är märkligt tyst.

DN På Stan skriver under rubriken "Ultima hipsters":

Ingen blir upprörd av Tough Alliance playbackframträdanden längre. Därför har den hajpade duon höjt ribban för sina provokationer. De säger i Rodeo att Ultima Thule "skrev extremt vackra melodier". Göteborgarna är knappast nationalister men en av dem känner igen sig i "utanförskapet och kompromisslösheten". Med tanke på vilken status Tough Alliance har just nu blir vi inte förvånade om det dj:as patriotisk vikingarock på Riche redan ikväll.
Tough Alliance säger i intervjun vid samtal om politisk musik att de kan tycka om att lyssna på Ultima Thule för att "reta tråkmånsar". De säger dock i samma andetag att de gillar den politiska musiken i Afrika och Sydamerika men framför allt uppskattar de Centralasiatisk. När intervjuaren Marcus Joons frågar vad de ser i Ultima Thule svarar en av dem:

En massa kärlek och hängivenhet som på grund av dålig smak, brist på intelligens och ett hårt och exkluderande samhälle har förvandlats till missriktat hat. Jag känner igen mig i utanförskapet och kompromisslösheten och dessutom skrev de extremt vackra melodier. Ultima Thule berättar väldigt mycket om skådespelssamhället. Den som bara ser de ytliga budskapen borde inte få kalla sig tänkande människa.
Pierre Hellqvist skriver på Sonics hemsida att det riktigt läskiga i uttalandet är inte att det pratas om att Ultima Thule är bra (frågar du mig hör jag musikaliskt ingen skillnad mellan dem och your average local punk band) utan att de säger i intervjun att de "kan känna igen sig i deras »utanförskap«. Hey, du har inte provat att försöka identifiera dig med de människor som tvingas lämna sina hemländer?"

Det har påminner ju onekligen ganska tydligt om när vissa popartister gör klumpiga uttalanden som t ex nu senast när Bryan Ferry hyllade den nazistiska estetiken. Men här kanske det finns en skillnad. Ferry gjorde ju i sin ursäkt tydligt att han avsåg bara konsten inte politiken. När TTA nämner "utanförskapet och kompromisslösheten" så känns det ganska politiskt. Men det här är kanske också bara ett försök av dem att hitta nya vägar att provocera och röra om i grytan? Isåfall får man väl ändå starkt ifrågasätta deras val av provokationer?

Det känns lika dumt och ogenomtänkt som när David Bowie i mittan av 70-talet tyckte att Storbritanien skulle må bra av en fascistisk diktatur. Eller finns det en poäng i det här? Att vår kultur blivit alldeles för stagnerad och nergyttjad i politisk korrekthet? Har alla post-koloniala teorier och genusteorier förlamat konsten? Eller är det här bara ett urbota dumt uttalande av två förvirrade ungdomar från medelklass-Göteborg som fått alldeles för mycket uppmärksamhet och inflytande?

Jag hoppas diskussionen kommer att fortsätta i högre grad än vad den gjort tidigare.

----------------------------------------------------------------------------------

Som vanligt vill jag pusha för Slummer igen. Nytt grymt nummer ute nu. Jag tipsar bland annat om två bra sommarskivor och gör en intervju med Juni Järvi.

10 kommentarer:

the lost feeling sa...

det hade jag missat. fan va fåniga dom är, nu mer än nånsin. mine was real är dock en ok låt, men dom är tramsiga som personer. och original-rozetta är fin låt oxå såklart.

Anonym sa...

menar författaren alltså att man inte kan inspireras av någonting hos nästan alla människor? det är väl givet att man kan! även de värsta människorna på vår jord skulle väl kunna besitta egenskaper som gynnat deras egna status, varför skulle man inte kunna inspireras av det, ex?

att identifiera sig med en patriots utanförskap utesluter inte att man kan identifiera sig med flyktingars heller - det finns inget som helst motsägesefullt i det. världen är inte svart eller vit. jag avskyr BD men kan inte låta bli att inspireras av att de faktiskt gjorde det de gjorde, deras kompromislöshet inspirerar faktiskt. är det så svårt att förstå eller vad är det jag missar? alla måste väl kunna förstå att även om ex. stalin var en diktator så utesluter det inte att han kanske var en god far, eller en god talare.

Daniel sa...

Varför känner en "patriot" (som i Sverige kommit att bli en omskrivning för rasist eller främlingsfientlig) utanförskap?

Troligtvis av helt andra anledningar än varför en flykting känner utanförskap.

Visst, världen är inte svart och vit, men jag kan ändå tycka att det finns en klar motsägelse i att samtidigt känna igen sig i rasistens "utanförskap" och känna emapti för flyktingar.

U.S sa...

vet du inte vad "missriktat hat" betyder?

U.S sa...

daniel>> utanförskap är utanförskap. vilket föder hat. hur kan du inte se sådana mönster i allt hat?

fast det är klart, om folk hade gjort det så hade vår värld varit en vackrare plats än idag. människor skall mötas med kärlek, ALLA.

Johan Björnsson sa...

Gå ut på nattklubbarna en kväll i stockholm och försök "finna gemenskap" med alla kulturberikare som bara ser ned på dig som en "töntig svenne" som man kan råna, förnedra och misshandla, eller som en "jävla svennehora som "förtjänar" att våldtas".

Försök känna gemenskap med en massa muslimer där majoriteten anser att kvinnor inte ska ha rösträtt, och som tror på att islam ska spridas och fungera som statsskick.

Försök känna gemenskap med varje gång du åker taxi, eller ska köpa något i en butik ägd av invandrare, och får känna på deras munterhet, glädje, servicekänsla, artighet (nu är jag ironisk).

Så om en massa svenskar inte känner den "gemenskap" som du talar om, vad är då mest viktigt:

Att svenskarna kan bo, utvecklas, frodas osv själva som folkgrupp och att dom som måste lämna sina hemländer slussas via FN in i kulturellt närliggande länder

eller

att svenskarna INTE kan bo, utvecklas, frodas, osv (för att inte tala om allt svenskfientligt våld och rasism som vi svenskar utsätts för) själva som folkgrupp (och därmed även har en massinvandring från kulturellt och etniskt avlägsna länder)?



Dessutom: Ge ett enda exempel på vad Ultima Thule har i sina sångtexter som är rasistiskt?


Och kom inte med den klassiska flosklen att dom sjunger minsann "Ni tär på vår jord..." i låten "Stolt och stark", för det har Ultima Thule åtskilliga tillfällen förklarat att låten handlar om korrumperade politiker och samhällsparasiter.

Här kan du kolla alla Ultima Thules texter

http://www.vikingarock.se/diskografi/cd.php


Mvh

Johan Björnsson

johanbjornsson.blogspot.com

"För Sverige, Skandinavien, Europa, och Västvärlden!"

Anonym sa...

Hatten av till Johan Björnsson som faktiskt vågar ta bladet från mun och kalla skit för skit!

Dock tror jag inte du ska hålla andran efter någon som KAN peka ut någonting rasistiskt eller nazistiskt i deras texter, Johan, därför jag har ännu inte stött på en enda person som kan.

Inte ens när jag erbjuder dem en samling av 15-20 Thuleplattor att lyssna genom och ett löfte om en öppen diskussion om de hittar någonting vågar folk ens utmana den gängse uppfattningen, så starkt är järnkopplet som media har smitt kring våra halsar.

Beklagligt när god musik smutskastas, men hundrafalt värre är när vanliga människor blir lidande av att den tredje stadsmakten sprider lögner om dem...

Min ringa förhoppning är att fler faktiskt ska, som Johan och jag, LYSSNA på musiken och inse hur fel pressen har, bara på detta sätt kan den felaktiska bilden raseras!

Anonym sa...

word

Anonym sa...

nationalist är INTE nationalsocialist!! mongo barn!!!

KRU sa...

Vad är skrivarens 'argument' på att Ultima Thule är främlingsfientliga då? Du kanske borde läsa på dig lite innan du skriver.
Du får gärna skicka svar till, dvs om du har några.