torsdag, februari 19, 2009

Jan Guillous tomma kärna

Aftonbladet slår på stora trumman och inleder i dag en granskning av Sverigedemokraterna. Inte bara kommer det vara en granskning i flera delar. Utan i första delen är det ingen mindre än deras egen stjärnkrönikör Jan Guillou som agerar reporter och följer SD:s partiledare Jimmie Åkesson under några dagar. Guillou sitter, som vanligt, på sina höga hästar och ska minsann "finna den sanna historien om Sverigedemokraternas kärna".

Janne har alltid varit expert att blåsa upp sig själv och sitt eget ego för att, ofta skrattretande, bara spricka framför ögonen på sina läsare. Få tar sig själv på så stort allvar. Man kan riktigt se hur Guillou och Aftonbladet tänker sig att nu, nu ska han den Store Journalisten kliva ner och göra skitjobbet (granska detta främlingsfientliga parti) för att vissa andra kollegor hur det går till. Minsann.

Det blir som vanligt bara pannkaka av alltihop. Han kan inte låta bli att framhäva sig (som vanligt) och hans nonchalans och överlägsenhet lyser igenom hela det omotiverat långa textsjoket. Guillou, den store reportern, har inte ens bemödat sig att gjort någon vidare research eller ens tänkt ut några vettiga frågor. Han verkar inbilla sig att det räcker med hela tiden ställa simpa följdfrågor (t ex Hur då? Och därefter?) på varje påstående så har han varit kritisk i sin frågeställning.

Resultatet blir att Jimmie Åkesson bara kan lägga ut sina text precis som han vill utan motfrågor. Han frågar aldrig vad SD menar med "svenska värderingar och beteende" eller ber honom förklara hur det ska gå till när man ska "stimulera återvandring". Eller kanske presentera siffror som tyder på att Sverige faktiskt är beroende av invandring för att klara sig ekonomiskt och att det finns otroligt mycket andra, viktiga utgifter som slukar mer pengar än vad invandring påstås göra. Och han får bra med utrymme att basunera ut sin syn på sin politik utan Guillou ifrågasätter fakta, logik, resonemang och rimlighet. Antagligen för att Guillou inte har läst på speciellt mycket om SD:s politik eller fakta bakom deras påståenden. Ibland hejar han till och med på Åkessons utläggningar. Förbluffande usel journalistik!

Typiskt att kvällstidningarna antingen väljer att inte skriva om de främlingsfientliga partierna eller så tar de inte uppgiften på allvar. Oavsett vilket så tjänar det SD och deras meningsfränder. Guillou borde läsa Anna Tibergs grillning av Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesman Per Björklund i Dagens Arbete om han vill lära sig något om kritisk frågeställning och vikten av att vara påläst när man ska göra en intervju. Men varför skulle han lyssna på mig som tillhör den, enligt honom, förhatliga och okunniga bloggmobben?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Du är en idiot. Sverigedemokraterna är inte ett främlingsfientligt parti. Vad kallar du i så fall de finska och de danska socialdemokraterna, som står för en restriktivare invandringspolitik än SD? Du är bara sur över att SD fick lite positiv eller neutral publicitet. Vissa faktafel till trots är Guillous artikel bra. Det behöver man inte vara SD:are för att tycka. Svenskfientligheten lyser också igenom när du ljuger om att Sverige "behöver" Europas största massinvandring på 100 000 om året, när sanningen är den rakt motsatta, eller när du förnekar det svenska. Man äcklas av att läsa sådan här skit. Tack och lov för att Guillou har nyktrat till.

Johanni Sandén sa...

haha "positiv och neutral publicitet"! stor humor! det är klart du gillar guillous artikel eftersom det går SD:s ärende. och vad menar du med att jag "förnekar det svenska"? vad är svenskt? du fär jättegärna förklara för mig! jag är genuint intresserad av det.

Johanni Sandén sa...

Problemet med Guillous artikel är förresten inte faktafelen. Det är inte det jag klagar på. Och det förstår du om du läser mitt inlägg.

Anonym sa...

Sverigedemokraterna är inte ett främlingsfientligt parti. Jorden är inte rund.

ps De finska och de danska socialdemokraternas "restriktiva" invandringspolitik kallar iallafall jag för, tja, just främlingsfientlig politik.

Anonym sa...

Intressant. Jag har inte läst Guillous artikel, men du har onekligen många bra kritiska poänger. Att inte ifrågasätta och problematisera uttalanden som "svenskhet" och "svenska värderingar" verkar ju helt absurt! Det låter som att det hade kunnat göras mycket bättre.

Och herregud! Anonym högst upp: det är ju väldigt konstruktivt att ge respons som "du är en idiot". Det skapar verkligen en givande och produktiv diskussion. För övrigt så tror jag att det råder ganska stor konsensus i den svenska offentligheten om att Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti.