söndag, mars 05, 2006

Tamla Motown



Tillsammans med dom där fyra grabbarna från hamnstaden Liverpool i England är det amerikanska skivbolaget Tamla Motown det som förändrat och satt mest prägel på pophistorien. Från deras studio i Detroit producerades den mest fantastiska popmusiken som någonsin hörts.

Berry Gordys imperium saknar motstycke inom popmusiken. Motown hade en sådan musikalisk kraft, kärlek och kamp så att det ett tag under 60- och 70-talet hördes i varenda ton som kom från deras inspelningar.

Varje era och imperium har självklart ett slut och så också Motowns. Men deras inflytande på popmusiken är fortfarande otroligt påtaglig. Jag tänkte bara ge tre nedladdningsbara och tydliga exempel på det faktumet att deras speciella sound fortfarande lever kvar på ett eller annat sätt i dagens popmusik:


Saturday Looks Good To Me - Lift Me Up [ladda hem mp3]
SLGTM har alltid sökt efter någon sorts popperfektion och inte sällan med hjälp av Motown-inspirerat sound. Den här finns med på deras nya singel- och EP-samling "Sound On Sound" eller på deras 2004 års album "Every Night". Påminner lite smått om världens bästa Motown-låt "You Can't Hurry Love" med The Supremes.


Voxtrot - The Start Of Something [ladda hem mp3]
Kanske inte riktigt har skärpan hela vägen och är lite för lång men att låten ändå funkar bevisar bara hur effektivt och briljant det där Motown-beatet verkligen är. Lite samma skola som The Strokes "Last Nite" dock inte närmelsevis alls i samma klass


Irene - Baby, I love your way [ladda hem mp3]
Den här låten flirtar inte så lite med The Tams Northern Soul-klassiker "Be Young, Be Foolish, Be Happy". Håller också med Kristoffer Poppius på DN att är lite väl sockersött och käckt popgulligt och att det inte har någonting med det som kallas för soul att göra. Men poängen med en sån här låt är inte att man ska ta det som soul utan man ska ta det som en poplåt; då fungerar det mycket bättre.

Mycket av det som släpptes på Motown var just pop och inte soul. Allt dom ville göra var helt underbara små 3 minuterspoplåtar som kom ut till allas radioapparater genom världen.

Dessutom...alla som älskar Simpsons måste bara ladda hem och se det här:
http://www.themailout.co.uk/video/simpsons.mpg
Sjukt kul!

2 kommentarer:

the lost feeling sa...

vadå vad gjorde rafael benitez???

ps. notera att jsg skriver i liverpool inlägget, lite relevant alltså! ;)

Johanni Sandén sa...

men hallå! i maj remember!